Soldier 76 избира войната пред бившия си

От
В. Рашковски
на
9/1/2019

В ‘Bastet’ (официален разказ във вселената на Overwatch, който излезе вчера) Blizzard потвърдиха, че още един от все по-големия състав на герои в играта е част от ЛГБТ+ общността. Сърдитото старче Jack “Soldier 76” Morrison някога имал половинка в лицето на Винсънт, но военната служба била, както подобава на драматизма, по-важна от любовта. Този поглед в личния живот на един от най-популярните и знакови герои в играта е мимолетен, но се вписва напълно в разпокъсано-непроследимия подход на Blizzard към сюжета на популярния арена-шуутър.


И макар социалните медии да са взривени от дискусия относно разкритието, че привидно шаблонния Пехотинец МакСтрелков би предпочел да гушка Reinhardt вместо Pharah след мисия, фокусът на разказа е доброто бабче на отряда - Ana. Сюжетът се отнася именно до нейната история със Soldier 76 и Reaper, и е представен с изкусната ръка на близардското оформление — авторски илюстрации, пипнати шрифтове и благи цветови съчетания. Писателската стойност на самата историйка е… абе, средна работа; Blizzard отдавна не излизат от релсите на комиксовото разказвачество със силен Marvel-ски патос, и дали това ще ви се понрави е въпрос на личен вкус. Безспорно се връзва в Overwatch-овската супергеройска естетика, което... сигурно е плюс?

Не мога да подмина с лека ръка обаче как водещите нишки на сюжета подчертават все по-широката бездна между случващото се в Overwatch вселената и самата игра. Страница след страница, в които патетично се натъртва колко е важно “Reaper да бъде спрян!” и колко “Могъществото на Talon расте!”, докато в мача сте се прегърнали рамо до рамо и борите някаква друга случайна каша от разнопосочни герои… Пф. Сякаш вселените на Overwatch са две и тази, която не играем, е по-интересната.

Но кого ли заблуждавам, Overwatch е ⅓ насилен еспорт и ⅔ фенфикшън, в който всеки е налазил всеки във всевъзможни 18+ рисунки, закачливи косплеи и пикантни историйки. Въпросните фенбази са или напълно безразлични, или в абсолютен възторг от горната новина, така че — спирам да го мисля.


P.S. Прочее, отключено е и ново Bastet предизвикателство за Ana; отключва се много приятен epic skin за героя, ако спечелите 9 игри (с когото и да е и в който и да е режим) до 21 януари.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!