Излезе ремастърът на Onimusha: Warlords

От
В. Рашковски
на
16/1/2019

Ремастърът на Onimusha: Warlords излезе за PC броени дни преди навършването на пълнолетие на оригинала, или иначе казано — 18-ия рожден ден на поредицата. Самурайския хибрид между хак’енд’слаш касапница и сървайвъл хорър с пъзели беше аутсайдер дори в апогея си, намирайки се в странната пресечна точка на Resident Evil и Devil May Cry, но това не му попречи да си спечели верни фенове. Уви, наместо пипнат (но безспорно трудоемък) римейк, PC версията на Onimusha: Warlords е чиста проба ремастър. Пререндерираните 2D декори са една идея по-отчетливи и лъснати, разпънати са на widescreen, и се предлага нова схема на управление в случай, че не преливате от ентусиазъм да се върнете към “танк контролите” на оригинала. За да не остана голословен, хвърлете поглед на дебютния трейлър по-долу.


Припомняйки си Onimusha, не мога да не отбележа сходствата ѝ с Resident Evil — особено що се отнася до фиксираните ъгли на камерата, леките пъзел елементи или необходимостта от щателно изследване на заобикалящия ви свят. Таймингът на този ремастър е подозрително близък с римейка на Resident Evil, но сякаш изтърва удобния ‘носталгичен прозорец’ за излизането си, предвид че RE2 демото вече циркулира в широката гейминг аудитория. Предвид, че оригиналът беше осезаемо архаичен дори в годината на излизането си — още същото лято излезе иноваторската Devil May Cry — изглежда съдбата на Онимушата е винаги да е със стъпка назад. Това обаче не означава, че е лишена от чар — дори напротив, а ремастъра предлага и доста по-удобното и интуитивно въртене на героя с аналоговия стик.

Ако не друго, то поне Capcom предоставят определящото ‘архивно’ издание на играта и ѝ гарантират практически безгранично дълголетие, издавайки я за PC. Ако ви се играе нещо модерно и Онимушесто, няма да сбъркате с модерни предложения като Nioh или предстоящата Sekiro: Shadows Die Twice; ако носталгията обаче е непреодолима, можете да скокнете в бронята на Саманоске срещу 20 евро.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!