Noclip започват документална поредица за Hades

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Документалните филми за разработката на игри са ниша, която тепърва си стъпва на краката — но при сходен, ако не и по-голям интерес от този надникващ зад кулисите на киното и музиката, ще виждаме все по-изпипан материал на тази тематика. Инициатива именно в такава посока е YouTube каналът Noclip, за който горещо препоръчвам да абонирате — особено предвид предстоящата им поредица за разработката на Hades, новата игра на Supergiant Games (Bastion, Transistor, Pyre).


Досега Noclip се фокусираха върху игри, които вече са излезли, или поне с приключил цикъл на разработка. Стереотипът ще бъде разчупен с Hades, тъй като играта тепърва влиза в Early Access и ще бъде в активна разработка поне през следващите година - година и половина.


Друга голяма промяна е, че документалният филм няма да е един — а ще бъде развит в епизоди, в които екипът на Noclip проследява промените в играта и хвърля светлина върху процеса на създаване на видеоигри. Поредицата е наречена “Разработвайки Ада” (Developing Hell), като името хитроумно си играе както с темата на играта (поставена в митологичния ад на древните гърци, Хадес), така и с едноименния термин за трудна, мъчителна и дългогодишна разработка (development hell).


Първият епизод излезе буквално преди дни, и можете да го гледате по-горе. Той ни прави свидетели на един от най-трудните и нервни моменти за едно гейм студио: излизането на играта, особено след анонс на голяма сцена (какъвто беше случаят с Hades, обявена изненадващо на The Game Awards). Рискованото партньорство на Supergiant с Epic, което ги обвързва с ексклузивност на новата Epic Store платформа, е както още един слой усложнение, така и потенциал за документиране на исторически момент в гейм индустрията.


Ако бихте искали сами да дадете шанс на Hades, можете да го направите (само) в Epic Store, на цена от 20 евро.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!