Microsoft придобиха Obsidian и inXile

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Microsoft подслониха още студия под тяхното щедро финансово крило, като този път се бръкнаха и придобиха както Obsidian Entertainment (студиото зад RPG-та тежка категория като Fallout: New Vegas и Pillars of Eternity), така и inXile (също ролеви ветерани, стоящи зад Wasteland 2, Torment и The Bard’s Tale IV). И двете студия пуснаха ентусиазирани видео ъпдейти в които подчертават, че ще продължат да правят RPG лудниците, с които са известни.


Ако новината за Obsidian ви е позната, не е случайно - писах по въпроса преди няколко седмици, когато слуховете за финализиращата се сделка изплуваха в гейм средите. Във видеото по-долу можете да видите един куп Обсидианови разработчици да надъхват партньорството си с Microsoft като следваща стъпка напред за компанията:



А тук можете да чуете речта на Brian Fargo, шефът на inXile, в кажи-речи същия дух:



“Една от най-често срещаните теми сред разработчиците е съмнителното оцеляване на гейм компании със среден бюджет като нашата,” споделя Фарго в негласен паралел със скорошните уволнения и затваряния на различни студия. Доскоро inXile разчитаха единствено на финансиране от фенове, включително и за предстоящата си Wasteland 3, която събра над 3 милиона долара. Това обаче са жълти стотинки на фона на дебелия майкрософтски джоб, и само времето ще покаже какво ще се роди от нововъзникналото партньорство.


Microsoft разширяват колекцията си от гейм студия със смайващ темп; на E3 те обявиха четири нови придобивания - Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade), Playground Games (Forza) и Undead Labs (State of Decay). Създадоха и чисто ново студио, наречено The Initiative. С придобитите вчера студия, гигантът от Редмънд вече притежава 13 разработчика.


По всичко личи, че след слабото XBox One поколение Microsoft се стягат за конзолна война - при това с арсенал по всички жанрови фронтове. Остава да видим степента на ексклузивност за бъдещите заглавия на въпросните компании - не е изключено голяма част от тях да не видят бял ден в следващата конзола на Sony. Поне границата между PC и XBox става все по-размита с натиска на Windows Store инициативата, та поне компютърните геймъри не сме застрашени от сериозна RPG суша.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!