Microsoft купуват Obsidian

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Репортаж на Kotaku разкри, че Microsoft са на път да финализират сделка по покупката на едно от най-уважаваните и обичани RPG студия на това десетилетие, Obsidian. Източниците на Kotaku твърдят, че сделката е на етап “не дали, а кога”. Obsidian се прочуха наскоро покрай тяхната поредица Pillars of Eternity, духовен наследник на тежките RPG-та “от едно време”, ала Baldur’s Gate - но вероятно ги помните и от предишни ролеви бижута като Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas и Tyranny.


Не съм сигурен доколко ще се съгласите, но переспективата чичо Гейтс да купи ентусиастката RPG компания ми се струва адски интригуваща - при това по добрия начин. Първо, явно са превъзмогнати проблемите между софтуерния гигант и малкото RPG студио, които се въртяха около отказания ексклузив от 2012 Stormlands. Второ, начело на гейм дивизията на Майкрософт вече стоят много качествени кадри, които са способни да оценят (и окъпят в сериозни издателски пари) редовно недофинансираните Обсидианци. На последните пък със сигурност им е дошло до гуша да треперят над Кикстартъри заради непробиваемото мнение на модерните гейм издатели, че “в олдскул RPG-тата хляб няма”.


Ако трябва да съдя по развитието им на гейм пазара, изглежда Microsoft правят сериозна преориентация по пътя си към следващото поколение конзола. Ужасният първоначален PR и хардуерната изостаналост на базовия XBox One практически им коства цялата конзолна надпревара - и докато успеят да се окопитят с по-мощния One X вариант, Sony вече бяха окупирали масата желани ексклузиви. Microsoft определено вече гледат към бъдещето, ако съдим тазгодишната E3 конференция, покупката им на качествени студия (Ninja Theory, сега Obsidian) и иновативни бизнес практики като Xbox Game Pass и стрийм-услугата xCloud.


Каквото и да мислим за Windows 10 пазара (а аз не мисля много позитивни неща), решението им да направят XBox и PC ефективно една и съща платформа работи в полза на PC геймърите. Оттук нататък ще получаваме не само Halo, но и всяко друго MS-знаково нещо, което сме свикнали да виждаме подписано като XBox ексклузив.


Пък и не е като някой да играе Обсидианските игри с нещо различно от клавиатура и мишка.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!