Metro Exodus ще бъде ексклузивна за Epic Store

От
В. Рашковски
на
3/2/2019

Metro Exodus, финалът на една от най-тачените пост-апокалиптични гейм поредици на това десетилетие, ще бъде ексклузивен за новооткрития пазар на Epic Games. Новината беше сервирана броени дни преди дебюта на заглавието, 15 февруари, и дойде като звучен шамар за заклетите фенове, които вече бяха поръчали предварително в Steam. Макар че разпространителите Deep Silver побързаха да обяснят, че преордърите направени в Steam ще бъдат уважени, новината беше посрещната негативно от геймърите заради внезапната промяна в последния момент. Не помага и фактът, че уж по-ниската цена, която разпространителят предлага в Epic магазина се простира единствено до Щатския пазар, а в Европа тя остава същата.


Не може да се отрече, че Epic стават все по-сериозни и агресивни в челния си сблъсък със Steam; за краткия живот на тяхното дигитално пазарище, те вече си стиснаха ръцете за няколко ключови ексклузива, включително The Division 2 и “необявени бъдещи Ubisoft игри”. Епичният Магазин предлага на разпространители и разработчици апетитен дял от печалбата — те ще вземат 88% спрямо 70% в Steam — и явно това е достатъчен стимул за Deep Silver да се хванат на хорото. Е, със сигурност отгоре на щедра сума като кешов стимул, за която компаниите не говорят, но… Знаете как е в големите бизнеси. Steam пък имат неподправената наглост да изтипосат съобщение на Metro Exodus страницата в Steam, че подобно отношение е “нечестно”, което е комичният гвоздей на цялата ситуация.

Разбира се, нищо от тези манипулации с бели якички не променявпечатлениетоми от Metro Exodus — играта се очертава като епичен завършек на трилогията, който смело (и свежо) разчупва линейната, метро-тунелна формула на предшествениците си с разнообразен пост-ядрен пейзаж. Вижте само чисто новия трейлър, който ни въвежда в дигитализираната вселена на Глуховски:

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!