Влизаме по-рано в Metro Exodus

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Metro Exodus ще излезе една седмица по-рано от планираното — или по-конкретно, 15 февруари.


Смяната на дебютната дата означава, че Метрото се изтегля от първоначално обявеният 22 февруари, което щеше да го постави в директно противоборство на продажбите с Anthem на BioWare. Изтеглената напред дата обаче е не по-малко конкурентна, и Metro Exodus ще излезе в компанията на Crackdown 3 и Far Cry: New Dawn (неоновият пост-апокалиптичен spinoff на Far Cry 5). Ако идеята е била да се избегне пряката конкуренция, то… Опа? Ако съдим по покзаното от Metro Exodus до момента обаче, едва ли се притесняват да съберат аудитория.


Заедно с новината за промяната в датите, получаваме и смразяващите встъпителни кадри на играта, които рисуват ледената картина на пост-апокалиптична Русия. Защото ако не борим радиацията, ще борим смъртта от измръзване, разбира се. Блять.



Както номадското му заглавие предполага, Exodus отвежда сериите в смела нова посока и вади Артьом от Московските тунели — и право в радиационната пустош навън. Пътешествието (пеш и с влак) ни отвежда през гори и тундра, докато търсим дом за изстрадалия герой. Играта е мащабна и отворена, което си е сериозна промяна от дългогодишната клаустрофобия на предните части.


Промяната в обстановката се отразява и на механиките, като традиционната “куршуми = пари” система е заменена със силно застъпен crafting елемент. Борбата за оцеляване пък ще ни отвежда далеч от безопасността на влаковите релси в търсене на материали… А там дебнат оцелелите радиационния ад. В целия този снежно-радиев бъркоч ще нагазим след броени седмици за всички платформи (PC, PS4, Xbox One), на стандартната цена от 60 евро.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!