За пръв път топ гилдията в WoW ще излъчва World First опита си

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

На 12 септември отварят портите на mythic (най-високата) трудност на Uldir, първия raid в новия експанжън, World of Warcraft: Battle for Azeroth. Тази болезнено трудна версия на raid-а ще изправи играчите срещу осем нарастващо трудни боса, чиито умения са способни да попилеят всички — освен най-координираните — гилдии. За пръв път в дългогодишната история на WoW се срещат широкодостъпни livestream технологии, дашни спонсори и фенски ентусиазъм, за да могат Method да повдигнат завесата над най-интересния аспект от събитието: състезанието за “Първа в Света” (World First) гилдия, която да завърши raid-a.


Повече от десетилетие, тези надпревари носят душата на състезателния World of Warcraft, с гилдии от цял свят фокусирани върху една-единствена задача: да са първите, които ще повалят всеки бос в дадения raid. Успехът на това начинание е сериозен подвиг не само откъм умения, но и издръжливост - с топ гилдии, които стигат до 16 часа ежедневни опити срещу един и същи корав бос. Доскоро “наградата” беше интернет-престиж, поне докато стане време за следващия голям raid. Но в ерата на Twitch и електронните спортове, дори тази древна надпревара се променя.

Трябва да призная, че самото състезание отдавна беше остаряло за времето си. Най-отдадената фен база на WoW - тази, на която надпреварата би била най-интересна - беше държана в максимално неведение, докато някоя от топ гилдиите не триумфира и не сподели видео как точно са успели. Идеята, разбира се, е да се държи в неведение и конкуренцията - но когато се състезаваш в игра с 15 години история и си прекарал стотици часове опит в бета тестове на raid-а, нещата предимно опират до изпълнението на вече отработени тактики.

“Изготвянето на стратегия как да повалим всеки raid бос е огромна част от успеха в състезанието,” обяснява Sco, лидер на гилдията Method. “Досега гилдиите третираха своите стратегии като строго секретни и никоя, която имаше шанс да вземе World First, не го показваше на света. Искаме да променим това.”

Промяната ще дойде до голяма степен от партньорството на Method с Red Bull, Discord, MSI и Wowhead, които ще финансират и продуцират събитието. И макар мнозина да гледат на загубата на “мистерията около World First” като негатив, предстоящото излъчване - подобно на стартиралите миналата година Mythic Dungeon Invitationals - отварят нова страница в еспорт третирането и възможностите за спонсорство и покдрепа на PvE съдържание.


Ако пенсионираният, изпеченият - или пробуждащ се! - WoW raider във вас се обажда, може да хвърлите око на главния Twitch канал на Method на 12 септември, където надпреварата ще се излъчва от тяхна гледна точка.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!