Diablo влиза в катакомбите на GOG

От
В. Рашковски
на
8/3/2019

Diablo, основополагащото action-RPG на Blizzard от 1997, отново възкръсна от дигиталната пепел — този път с преиздание в дигиталния магазин GOG. Предвид че намирането на оригинално Diablo копие — предвид ексклузивно кутиената му същност — става все по-трудно и по-трудно, преиздаването на играта в изцяло дигитален вариант е удобно решение на проблема. Бонус точки за факта, че GOG традиционно правят необходимите стъпки за съвместимост на подобни старички заглавия с постоянно обновяващите се софтуери и машини.


Надявам се, че не се налага да ви обяснявам пространно що е то Diablo и защо тази новина е важна. Събрано в няколко думи, това е кошмарно спускане в лабиринтоподобни подземия, изпълнени с демони и изчадия (и несметна плячка!), което запозна няколко поколения геймъри със синдрома на карпалния тунел. Щото тея чудовища няма да се изкликат сами, пък много им здраве на тея китки и пръсти, нали? Накрая, разбира се, се сбиват с баш дявола — едноименния Диабло — и постигате една от най-култовите анти-победи в гейминга, гениална сюжетна метафора за цикличността в екшън ролевите игри.


Колаборацията между GOG и Blizzard ни носи не само ре-релийз на оригинала в изящните му 20fps, но и леко обновена негова версия. По думите на разработчиците, алтернативната ‘свежната’ версия е “настроена за модерните гейминг машини, и включва съвместимост с Windows 10, множество оправени бъгове и поддръжка на високи резолюции.”


Можете да си закупите Diabloв GOG срещу 9 евро. И да, безпрецедентно е Blizzard-ска игра да излезе от техния собствен дигитален магазин/клиент Battle.net, но… добре дошли в 2019, предполагам? Blizzard потвърдиха и плановете си за още две преиздания на култови класики от ранните им години, а именно — Warcraft: Orcs & Humans и Warcraft II.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!