Създателят на Dark Souls спечели наградата за цялостен принос

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Hidetaka Miyazaki получи Наградата за Цялостен Принос на тазгодишните награди Golden Joystick в Лондон.

Познат ни най-вече с труда си по редица култови заглавия на From Software (Dark Souls поредицата, Bloodborne), Miyazaki беше награден от други две светила в гейминга: Steve Jackson и Ian Livingstone. Miyazaki често се позовава на Fighting Fantasy книгите-игри като Sorcery! - дело на именно това дуо - като фактор в неговия интерес към гейм дизайна.

Типично по японски, речта на Miyazaki беше лишена от излишен патос, но не и от благодарност - нито пък от скромността да сподели триумфа с колеги, съмишленици и почитатели. Можете да чуете оригиналът ѝ тук, а следното е извадка от нея:

“Изненадан съм и е чест за мен да получа престижната Golden Joystick награда. Смирен съм пред това признание. Тази награда не е просто моя награда. Тя е и за всеки, който е работил с мен през годините, всеки, който е споделил тази страст с мен, и затова искам да благодаря отново на всички от From Software и нашите издатели. Благодаря отново за всичко. Благодаря на семейството си за подкрепата и повече от всичко, благодаря на играчите - всеки, който се е докоснал, насладил и оценил моите игри.”

“Благодарение на вас, играчите, мога да продължа да правя игри с единствената цел те да бъдат интересни,” продължи той. “И много се радвам, че в тези вълнуващи години мога да правя игри с всички вас.”


“Планирам да продължа да правя игри докогато ми стигнат силите, и ще дам всичко от себе си това да са игри, които ще ви допаднат. Благодаря ви за подкрепата предварително.”


“Съвсем скоро, през март догодина, ще издадем Sekiro: Shadows Die Twice. Очаквайте я с нетърпение.”


Интересна е подчертаната нотка на колегиалност и коопериране в речта на Miyazaki, нещо толкова характерно за игрите му. Преди години той разказа, че тази нишка се дължи на личното му преживяване на един затрупан от сняг хълм. Изглежда чувството не се е загубило.


Взимайки наградата за Цялостен Принос, Hidetaka Miyazaki се нарежда в престижната компания на Sid Meier, Eiji Aonuma, Hideo Kojima, Satoru Iwata и Ken Levine.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!