Експанжънът Gathering Storm раздира Civilization VI

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

С природата шега не бива - един ценен урок, който самоуверената ни модерна цивилизация забравя твърде лесно, и който предстоящия експанжън на Civilization VI ще се постарае да ни припомни. Човешкият ефект върху родната ни планета, както и нейното противодействие са фокуса на Gathering Storm - второто голямо Civ VI разширение. Природни бедствия, способни да сравнят със земята цели империи, плюс постоянно надвисналата опасност от човешко самоунищожение: изглежда ще пренесем притеснително близката реалност в рамките на компютърна симулация на символично любовният 14 февруари.


Както подобава на голям експанжън от Firaxis, Gathering Storm ще включва цяла торба нововъведения в играта. Върхът на айсберга (хъ-хъ) са деветте нови лидера, осемте нови цивилизации и седемте нови Чудеса на Света. Ключовата промяна в експанжъна са системите ‘под повърхността’, които включват природни бедствия като вулкани, земетресения, наводнения, пясъчни бури и прочее катаклизми с нарастваща сила и опасност. Цивилизационните ресурси като въглища и нефт ще изискват рафинерии за използването им, и ще костват скъпо на природата в региона. Ще имате и скъпоструващи възобновяеми алтернативи, ако искате да сте от добрите… Като наблягам на ‘ако’, мухаха.

По-късните, ‘модерни’ епохи в играта ще предложат напрегнати политически интриги обвързани с природните катаклизми. Механиката на “Световния Конгрес” (World Congress) ще ви печели позитиви, ако играете по правилата - спазвайки обещания, информирайки обществото и т.н. После може да използвате натрупаното влияние, за да налагате волята си върху обещанията на други държави, техните подписани договори и търговски споразумения, като ги извъртате във ваша полза. Ще има и нова технологична ера, свързана с тези механики; в нея ще избирате дали хитроумно да се адаптирате към изтерзаната планета (колко човешко), или да инвестирате в поправяне на нанесените щети (пфф).

Разбира се, Firaxis не отправят поглед само в “светлото” бъдеще - ще бъдат добавени и два нови сценария, The Black Death и War Machine, които се фокусират върху коренно различни аспекти на играта. ‘Черната Смърт’ ви поставя нелеката задача да преведете млада европейска нация през една от най-суровите епидемии в човешката история. ‘Военната Машина’ е мултиплеър сценарии от началото на Първата световна война, който изправя лидерите на Франция и Германия един срещу друг в бърза и жестока военна кампания.


Промените и нововъведенията в Gathering Storm далеч не се изчерпват с описаното по-горе, и дебеличкият експанжън има подобаващо сурова цена от 40 евро. Ако сте фенове на една от най-дълголетните стратегически поредици обаче, знаете кой преордър да си поискате от Дядо Коледа.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!