Battlefield 5 е финансов провал

От
В. Рашковски
на
7/2/2019

Акциите на EA се изправят пред най-големия срив, който са имали от десетилетие. Крахът е в следствие предупреждението на CEO-то на компанията Andrew Wilson, че “значителните затруднения” от третото фискално тримесечие ще продължат през четвъртото. Това се дължи отчасти на лошото представяне на Battlefield 5, който продаде милион копия по-малко от прогнозираното от EA.


До вторник, акциите на компанията преживяха срив от 18%, най-значителния спад за EA през това хилядолетие и най-близкото до рекорда им от 17 декември 1999, когато паднаха с 25.5%. Тенденцията обаче е към стабилизация, при това в по-лекия (доколкото е възможно) диапазон от 15-17%.

Като част от конферентното обаждане към инвеститорите, Wilson цитира забавянето на Battlefield 5 и пускането на играта твърде близо до празниците, което е наложило празнични намаления за запазване конкурентоспособността на заглавието, като основни причини за провала.


“Като резултат от тези решения, не успяхме да наберем скорост и да постигнем очакванията за тримесечието,” признава Wilson. “Направихме премерени решения, които просто не сработиха в Q3 и не направихме добри решения в други области на нашия бизнес. Поставени в контекста на силно конкурентно тримесечие, тези фактори обусловиха да не постигнем желаните резултати.”

Тази черна картинка обаче няма да сломи EA, които цитираха увеличение както на приходите, така и на чистата печалба. И напук на борсовия срив, техните печалби са всъщност по-високи от същия период на предходната година със скромните 130 милиона долара.


Февруари е решаващ месец за EA. Anthem излиза на 22 февруари, но демото остави целокупната геймърска общност с по-скоро смесени чувства. Нещата се стекоха далеч по-добре за free-to-play Battle Royale играта на Respawn, Apex Legends. Тя се стовари от буквално нищото и не само избухна с моментален интерес, но и се радва на завидно техническо изпълнение — плавен и безпроблемен пусков период за игра с над милион уникални играчи в първите осем часа. В ера на early access и безкрайни “бета” периоди, Apex Legends буквално идва като глътка свеж въздух със своята завършеност.


Ако бях принцеса на име EA и трябваше да предположа спасителя си, мааай бих посочил към Apex Legends. Пък да видим.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!