Огледална ревю бомба за Assassin's Creed Unity

От
В. Рашковски
на
23/4/2019

Assassin's Creed Unity е поредната игра, която попада под прицела на ‘бомбардиране с ревюта’ (review bomb) — само че не в стандартната за тази практика посока.


Миналата седмица Ubisoft дариха половин милион евро на фонда за възстановката на катедралата Нотр Дам и раздадоха AC Unity безплатно. Напомням, че играта се развива в края на 18 век именно в Париж, и включва уникална виртуална реконструкция на средновековната катедрала.


В следствие безспорните ‘позитивна карма’ ходове, Steam страницата на Unity показва ‘смесена’ (mixed) оценка в дългосрочен план, и ‘много позитивна’ (very positive) скорошна оценка — от 16 април насам.


“Благодаря на Ubisoft и Assassin's Creed Unity, че ми дават възможността да оценя как е изглеждал Нотр Дам,” гласи едно от ревютата. “За много години напред ще можем да виждаме катедралата в цялото и величие единствено на снимка и в тази игра,” казва друго. Примерите за ‘обратната ревю бомбардировка’ са много.


Към момента на публикацията, скорошните позитивни ревюта на Unity не са станали обект на системата за анти-ревю бомбардиране на Valve — същата система, която преди броени дни филтрира негативните ревюта, оставени по Borderlands поредицата след новините за Epic Store ексклузивност на Borderlands 3.

'Обратната' ревю бомба в действие.


Аргументът, че ‘реакционните’ позитивните ревюта трябва да са обект на същото сито, има резон. Дефиницията на ревю бомбардиране от самите Valve обаче е формулирана по начин, който изключва позитивните ревюта.


“...ревю бомбардиране представлява пускане на голям брой ревюта в кратък период от време, предназначени да занижат оценката на играта. Дефинираме и несвързана (off-topic) ревю бомба като практика, в която ревютата касаят тема, която считаме за несвързана с удовлетворението на бъдещи купувачи, и е следователно ненужно да бъде добавена към оценката в ревюто.”


Unity, както се очаква след подобно щедро раздаване, се радва на възобновена популярност. Ако се върнем назад обаче, това е най-лошо приетата основна част от Assassin’s Creed поредицата, и една от големите причини Ubisoft изобщо да спрат за година и да пренаправят франчайза. Остава големият въпрос — ревю бомба ли е, ако не е в ущърб на играта?

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!