Activision Blizzard с масови уволнения

От
В. Рашковски
на
9/2/2019

Bloomberg публикуваха репортаж, според който Activision Blizzard ще анонсират съкращения на работни места — потенциално стотици — на 12 февруари. Репортажът съобщава, че съкращенията идват като част от преструктурирането, целящо “централизиране на функциите и увеличаване на приходите.”


Съкращенията идват след тежък период на Activision, които отчетоха непроменен брой на играчи в Overwatch и намалял брой в Hearthstone през последното тримесечие на 2018, както и разочарование от продажбите на Destiny 2: Forsaken. Напомням, че впоследствие Bungie се отцепиха от Activision Blizzard миналия месец, прекратявайки партньорството между компаниите по-рано от очакваното.


За сравнително кратък период, Activision Blizzard загубиха редица водещи лица в компанията: основателя и дългогодишен президент Mike Morhaime, дългогодишния Publishing CEO Eric Hirshberg, както и финансовите изпълнителни директори Spencer Neumann и Amirta Ahuja.

Независимо от затягането на коланите, Activision Blizzard счетоха за уместно да възнаградят чисто новия финансов директор Dennis Durkin с 15 милиона долара за поемането на поста, отгоре на заплатата от 900 хиляди долара и годишния бонус от 1.35 милиона. От другата страна на барикадата, анализатори очакват продажбите в Activision да паднат с още 2% тази година, до 7.28 милиарда долара.


Сред установените разпространители-гиганти, Activision Blizzard не са сами в бедите си — репортажът на Bloomberg отчита и спад в цените на акциите на Electronic Arts от 13% след разочароващи продажби в края на годината, както и изоставането на Take-Two Interactive от прогнозираните печалби въпреки феноменалните успехи на Red Dead Redemption 2.


Стискам палци на всички редови разработчици, загубили работните си места заради очакванията и грешките на костюмарите по-горе. Може би последните трябваше да последват примера на Satoru Iwata, който съкрати наполовина заплатите на целия борд на Nintendo след слабия им период от 2013, вместо да реже студийни глави.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!